Wat is het belang van ventileren?

Ventilatie-experts en de overheid raden met klem te zorgen voor een beter afzuiging. Niet alleen als wapen tegen het Coronavirus, maar ook om ongezonde zaken als fijnstof, vocht, koolstofmonoxide en CO2 terug te dringen. Deze stoffen kunnen namelijk vermoeidheid, hoofdpijn, luchtwegklachten, allergieën, schimmels en huisstofmijt veroorzaken. 

Met ventileren wordt overigens niet het kortstondig openzetten van een raam bedoeld. Dit noemen we luchten. Het effect hiervan is na het sluiten van het raam snel weg. Goede ventilatie gaat over het creëren van een doorlopende stroom aan frisse lucht middels roosters of mechanische ventilatie.

Welke badkamerventilator heb ik nodig? 

Gebruik onze eenvoudige configurator en bereken in 4 stappen welke capaciteit  jouw ruimte nodig heeft voor de perfecte afzuiging. Geef eerst op om welke ruimte het gaat en vervolgens de afmetingen van deze ruimte. Het resultaat wordt direct getoond, uitgedrukt in m3/h. Op de productpagina’s van onze ventilatoren vind je onder het kopje ‘Technische informatie’ deze waarden terug. 

 

 

Het nut van ventileren

Ventilatie is op het moment een actueel thema. Een goed geventileerde woning is ten alle tijden belangrijk. Je huis kortstondig luchten heeft geen tot weinig effect, na een half uur (!) is de frisse lucht al verdwenen. In een goed geventileerd huis is veel minder vocht en stof aanwezig.

Steeds belangrijker

In onze zoektocht naar een klimaatneutraal-huis worden alle ruimtes steeds beter geïsoleerd. Perfect natuurlijk, maar het maakt goed ventileren extra belangrijk. Jij, je gezin, je huisdieren en kamerplanten produceren dagelijks vocht in huis. Ook dampen van het koken, rook en allergieopwekkende stoffen besmetten de lucht in onze leefruimte. 

Gezondheid

Huisstofmijt en schimmels zijn termen die vies klinken, en dat zijn ze ook. Mensen met astma-achtige klachten kunnen hier veel last van hebben. Maar iedereen kan gezondheidsklachten oplopen in een slecht geventileerde ruimte. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn of zelfs chronische verkoudheid. 

Houd het fris

Permanente ventilatie kan plaatsen vinden door ventilatieroosters in of bij ramen en deuren. Extra ventilatie kan gewenst zijn tijdens het koken, douchen en slapen. Denk hierbij aan centrale afzuiging of gerichte ventilatie middels (badkamer)ventilatoren. 

Bron: Rijksoverheid

Zones badkamerBadkamer vochtzones IP

Water en elektriciteit is geen goede combinatie. In de NEN-1010 norm zijn vochtige ruimtes in zones opgedeeld. Ventilatoren hebben een bepaalde IP-score. Per zone is gedefinieerd aan welke IP-score minimaal moet zijn voldaan om geïnstalleerd te mogen worden. Zo kun je met een gerust hart de juiste ventilator installeren: 

 

 

Badkamerventilatoren: de opties!

Aan/uit

Deze badkamerventilatoren dienen op een lichtschakelaar aangesloten te worden en gaan aan als de lichtschakelaar ingeschakeld wordt. De ventilator gaat vervolgens direct weer uit als de lichtschakelaar uitgeschakeld wordt. Enkele voorbeelden:

Nalooptimer (timer)

De nalooptimer zorgt ervoor dat de badkamerventilator na uitgeschakeld te zijn, nog een tijdje doorloopt zodat de ruimte volledig geventileerd wordt. De duur van deze nalooptijd is middels een kleine stelschroef (potmeter) in te stellen tussen de 2 en 30 minuten. Let op dat voor deze functie de ventilator altijd aangesloten moet zijn met een permanente stroomdraad (fasedraad=bruin).

Silent

Deze badkamerventilatoren zijn met een extra stille motor uitgevoerd. Het verschil is echt groot! Ideaal voor in de badkamer of toiletruimte als je geen hinder wilt ondervinden van overtollig afzuiggeluid.

Terugslagklep

Een terugslagklep voorkomt dat er koude lucht (tocht) je woning binnenkomt via het ventilatiekanaal. Tocht is natuurlijk niet prettig, maar er gaat zo ook warme lucht verloren. De terugslagklep kan optioneel besteld worden bij de ventilatoren. De ventilatoren zijn zo ontworpen dat de terugslagklep hier netjes en heel simpel op gemonteerd kan worden. Kortom: wel perfecte afzuigin in je badkamer, geen toch. Let op dat dit artikel niet gecombineerd kan worden met de buisventilatoren, iFAN en Louvre. 

Automatisch sluitende lamellen

Onze Louvre badkamerventilatoren zijn voorzien van zelfsluitende lamellen. Deze lamellen hebben de functie van een terugslagklep, zie hierboven. Als de badkamerventilator ingeschakeld wordt, openen de lamellen zich langzaam. Zodra de ventilator weer uitgeschakeld wordt, sluiten de lamellen zich weer.

Vochtsensor

Een vochtsensor of ook wel hygrostaat genoemd, zorgt ervoor dat een badkamerventilator automatisch wordt ingeschakeld zodra de luchtvochtigheid te hoog wordt. Ideaal voor in de badkamer want de ventilator stopt pas met ventileren als de lucht van al het vocht is ontdaan. De gevoeligheid van deze sensor is in te stellen met een stelschroef (potmeter). In de laagste stand zal de ventilator veelvuldig blijven draaien, zo niet altijd. De praktijk wijst vaak uit dat de middelste stand vaak de beste instelling is.

Bewegingssensor

Ideaal, de ventilator begint direct te werken zodra er iemand de ruimte binnenkomt. Handig voor in de badkamer, maar natuurlijk ook voor in de toiletruimte.

Badkamerventilator aansluiten

Heb je een klein beetje verstand van elektra? Dan komt het wel goed! Er zijn een paar zaken waar je op moet letten. Zo heeft een standaard aan/uit badkamerventilator een ander aansluitschema dan een badkamerventilator met vochtsensor of timer.

Een badkamerventilator aansluiten met lichtschakelaar

De schema’s verschillen afhankelijk van het type ventilator dat u heeft. Er zijn twee categorieën:

  • Badkamerventilator aan/uit (bekijk hier ons aanbod)
    In deze situatie heeft u twee aansluitdraden nodig: een schakeldraad (zwart) en een nuldraad (blauw).

    Aansluitschema aan/uit badkamerventilator

     

  • Badkamerventilator met vochtsensor en/of nalooptimer (bekijk hier ons aanbod)
    In deze situatie heeft u drie aansluitdraden nodig: een fasedraad (bruin), een schakeldraad (zwart) en een nuldraad (blauw).
    Aansluitschema badkamerventilator met vochtsensor en/of nalooptimer.

Let op! Een badkamerventilator met bewegingssensor kan niet op een lichtschakelaar aangesloten worden. Deze heeft immers een permanente stroomvoorziening nodig en de bewegingssensor zelf heeft de functie van een schakelaar.

Een badkamerventilator aansluiten zonder lichtschakelaar

(bekijk hier ons aanbod)
In deze situatie heb je een ventilator met vochtsensor of bewegingssensor nodig. Voor het aansluiten van de ventilator zijn slechts twee draden nodig: een fasedraad (bruin) en een nuldraad (blauw). Dit type ventilator heeft een permanente stroomvoorziening nodig. Voor de schakeling zorgt hij zelf: ofwel middels de vochtsensor ofwel middels de bewegingssensor (PIR sensor).
aansluitschema vochtsensor badkamerventilator
Aansluitschema van een ventilator met vochtsensor / bewegingssensor, zonder schakelaar.